OnlyBrand

Міжнародні партнери України виділили понад $700 млн на проєкти в гуманітарному розмінуванні

Міжнародні партнери України виділили понад $700 млн на проєкти в гуманітарному розмінуванні
417185 ПЕРЕГЛЯДІВ

США, Швейцарія, Норвегія, країни ЄС, Японія, Нідерланди, Німеччина та інші міжнародні партнери стали ключовими донорами, які виділили на проєкти в гуманітарному розмінуванні на 2022-2027 роки понад 700 мільйонів доларів США в еквіваленті.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

4 квітня в усьому світі відзначали Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги з протимінної діяльності.

Як пишуть у Мінекономіки, розмінування — задача фізичної, продовольчої та економічної безпеки України. До її вирішення залучають багато суб’єктів - фахівці національних та міжнародних операторів протимінної діяльності, державні служби з оперативного реагування, залучені в управління та координацію протимінною діяльністю міністерства. Важливою частиною спільноти протимінної діяльності є донори - партнери, які забезпечують не лише фінансову підтримку розмінування, але і сприяють залученню до України найкращих технологій, практик та фахівців у цій сфері. Забезпечення ефективної співпраці з донорами, донесення до міжнародної спільноти стратегії України у протимінній діяльності, узгодження спільної роботи - є одним із напрямків роботи Міністерства економіки України.

Тож міжнародні партнери України виділили на проєкти в гуманітарному розмінуванні на 2022-2027 роки понад $700 млн. 

Завдяки спільній роботі можливим є повернення земель до продуктивного використання, захист населення від впливу вибухонебезпечних предметів та посилення системи протимінної діяльності в Україні. А це ключові цілі Національної стратегії з протимінної діяльності, яка є одним із прикладів спільної роботи Уряду України, провідних фахівців у цій сфері, а також донорів та міжнародних партнерів України.

Уряд лише посилюватиме координацію протимінної діяльності із міжнародною та фаховою спільнотою. Така координація буде здійснюватись як через започатковану у 2023 році Секторальну робочу групу, що об’єднує усіх донорів України у цій сфері, так і через відновлений у березні 2024 року кластер з протимінної діяльності, який є платформою для програмної координації відповідних суб’єктів.

Для України розмінування територій є важливим завданням, адже чверть (25%) території України забруднена вибухонебезпечними предметами. А від початку широкомасштабного вторгнення сталося 656 нещасних випадків, пов’язаних з мінами. Від підривів загинуло 296 цивільних, ще 665 отримали поранення.

  • Нагадаємо, що раніше Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко виступила на Всесвітньому економічному форумі в Давосі відбувся захід “Гуманітарне розмінування України: погляд у майбутнє”. Тоді вона заявила, що для прискорення процесів гуманітарного розмінування Україна залучатиме інвестиції у цю галузь. За словами Юлії Свириденко, головна мета України на 2024 рік у сфері гуманітарного розмінування – запустити ринок відповідних послуг. Для виконання цього завдання Міністерство економіки планує реалізувати низку законодавчих, технологічних та фінансових ініціатив. 
  • Зокрема, йдеться про запуск програми компенсацій фермерам, які власним коштом замовили послуги обстеження та розмінування своїх земель. У державному бюджеті на 2024 рік на цей напрямок передбачено 3 млрд грн. 
  • Крім того, Міністерство економіки працює над удосконаленням процедури сертифікації для того, щоб усунути бар'єри, які заважають новим операторам виходити на ринок цих послуг. Також триває робота над оновленням чинних і розробкою нових стандартів протимінної діяльності та розробка моделі пріоритезації потенційно забруднених територій.
Мої відео