OnlyBrand

Міністр економіки запевнила, що металурги і гірники матимуть роботу

Міністр економіки запевнила, що металурги і гірники матимуть роботу
310192 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перший віцепремʼєр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко запевнила, що в листопаді було зафіксовано загальне зростання експорту морем на 70%. Експорт металу починає працювати. Це означає, що металурги і гірники матимуть роботу, а український бюджет отримуватиме додаткові податки.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Очільниця Мінекономіки відвідала промислові підприємства Дніпропетровщини, де ознайомилась з виробництвом, інвестиційними планами та перевірила ефективність державних програм стимулювання економіки. Зокрема, Юлія Свириденко прибула до дніпровських підприємств «Біосфера» та «Інтерпайп НТЗ», нікопольських «Ніко Тьюб» та «Сентравіс», а також «АрселорМіттал Кривий Ріг».

У ході візиту її сповістили, що компанія «Біосфера» вдало скористалась державною кредитною програмою «5-7-9», а вже у січні 2024 року запускає новий цех з виробництва чаю. У цей проєкт інвестовано близько $20 млн. Тоді як компанія «Інтерпайп» повідомила, що наразі реалізує три інвестиційні проєкти. 

Найбільший з них, близько $40 млн – це будівництво нової ділянки термообробки труб. Ще два проєкти впроваджуються у залізничному дивізіоні на заводі «Інтерпайп НТЗ» в Дніпрі.

Своєю чергою нікопольська компанія «Сентравіс» на перше півріччя 2024 року запланувала модернізацію трубопресової лінії. Це дасть змогу скоротити відходи металу у процесі виробництва. Обсяг інвестицій у цей проєкт – близько $3,5 млн.

Компанія «АрселорМіттал Кривий Ріг» зазначила, що у 2024 році планує збільшити завантаженість виробничих потужностей з 30 до 50%. Підприємство запланувало інвестиції у виробництво обсягом $150 млн. Найбільший проєкт – будівництво хвостосховища «Карта ІІІ», яке забезпечить сталу роботу підприємства на наступні десятиліття.

«У день відвідування підприємств у Нікополі та Кривому Розі ці міста зазнали обстрілів з боку окупантів. На цьому тлі інформація про сміливі інвестиційні плани підприємств Дніпропетровщини виглядає особливо вражаюче. Металургія завжди була фундаментальною галуззю української економіки. До вторгнення ГМК створював близько 10% ВВП і приносив близько третини валютної виручки від всього товарного експорту. Ця галузь завжди була і залишається експортно орієнтованою. За кордон постачали понад 80% металопродукції. Найважливіше, що може зараз зробити уряд для української металургії – забезпечити безперешкодний експорт морем. У цьому напрямку у нас є важливе досягнення. У вересні тимчасовим морським коридором пішли перші судна з металом. А в листопаді ми зафіксували загальне зростання експорту морем на 70%. Експорт металу починає працювати. Це означає, що металурги і гірники матимуть роботу, а український бюджет отримуватиме додаткові податки. Нині працюємо над повним розблокуванням морської логістики та запуском механізму страхування суден, який вже напрацьований», — сказала Юлія Свириденко.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство економіки України повідомляло, що для економічної самодостатності України ключовим пріоритетом має стати розвиток власного виробництва та перехід від сировинного спрямування до переробки.
  • «Наша мета збільшити частку переробної промисловості у ВВП з 8% до 20%. Для цього Уряд буде спрямовувати інвестиції в реальний сектор економіки, зокрема, за 10 років планується залучити $90 млрд інвестицій у виробничі підприємства», — розповіла Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час зустрічі з представниками бізнесу 20 грудня.
Мої відео