OnlyBrand

Австрія повідомляє про наміри розірвати контракти на імпорт російського газу

Австрія повідомляє про наміри розірвати контракти на імпорт російського газу
187369 ПЕРЕГЛЯДІВ

Плани Австрії розірвати тривалий контракт з енергетичною компанією OMV на закупівлю газу від російського «Газпрому» викликані високими цінами на імпорт, повідомила міністерка енергетики країни Леонора Гевсслер 12 лютого за інформацією Reuters.

За даними інформаційної агенції Reuters, Австрія прагне «позбутися залежності від доступного російського газу, шукаючи альтернативних постачальників після повномасштабного вторгнення Росії в Україну».

Міністерка зазначила, що частка Росії в австрійському імпорті газу зросла в грудні до рекордних 98%.

«Ринок та енергетичні компанії, що його складають, недостатньо діють, щоб зменшити залежність від російського газу», - сказала Гевсслер.

Міністерство енергетики Австрії доручило економічному аналітичному центру Wifo підготувати дослідження про економічні наслідки розірвання контракту та ризик збереження залежності від російського газу.

«Ми повинні бути готові вийти з довгострокових контрактів з OMV», - зазначила вона.

Міністерство також планує зобов'язати компанії, що продають газ в Австрії, прийняти конкретні заходи для зменшення частки російського газу в їхньому газовому балансі. Згідно з її словами, міністерство розгляне правові питання для такого вимоги, яка потребує голосування в парламенті.

Австрійська нафтогазова компанія OMV, найбільша в Центральній Європі, в березні 2022 року повідомила, що припиняє нові інвестиції в Росії та переглядає свою участь у Південно-Російському нафтогазовому родовищі. Компанія раніше погодилася оплачувати російський газ за новою схемою, яку введено в країні з квітня 2022 року через санкції. Згідно з нею, покупці мають відкрити два рахунки в російському «Газпромбанку»: в іноземній валюті і в російських рублях. Оплата надходить на рахунок у іноземній валюті, а банк конвертує отримані кошти та зараховує їх на рахунок у рублях.

Мої відео