OnlyBrand

Відмова від російських енергоносіїв з європейської енергетики — найважливіший крок до сталого розвитку

Відмова від російських енергоносіїв з європейської енергетики — найважливіший крок до сталого розвитку
361279 ПЕРЕГЛЯДІВ

За словами заступника міністра енергетики України Ярослава Демченкова, російські енергоносії приносили лише нестабільність у подарунковій коробці з «дешевим» викопним паливом. Тому найважливішим кроком до сталого розвитку є вилучення російських викопних видів палива та ядерних технологій з європейської енергетики.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Ярослав Демченков мав змогу виступити в онлайн-форматі на  Конференції з питань економіко-довкільного виміру ОБСЄ «Сприяння безпеці та стабільності в регіоні ОБСЄ шляхом досягнення сталого розвитку та стійкого та всеохоплюючого економічного зростання», що проходила у місті Струга (Північна Македонія).

Як зазначають у Міненерго, у відкритті  конференції взяли участь керівний склад ОБСЄ, представники уряду Північної Македонії, міжнародних організацій та дипломатичного корпусу. Ключові спікери у своїх промовах приділили увагу ситуації в Україні, гуманітарній катастрофі, спричиненій внаслідок підриву росіянами Каховської гідроелектростанції (ГЕС), та  технічній допомозі енергетичному сектору.

Заступник міністра енергетики почав свою розмову з того, що останні десятиріччя росія використовувала викопне паливо як зброю, аби порушити континентальну єдність Європи, а вторгненням в Україну рф кинула виклик ідеї сталого розвитку в цілому.

Він також наголосив на тому, що відмова від російських енергоносіїв стане кроком до сталого розвитку.

«Ми звикли думати, що основний російський імпорт – це енергоносії. Але росія насправді імпортувала глобальну нестабільність у подарунковій коробці з «дешевим» викопним паливом. Тому найважливішим кроком до сталого розвитку є вилучення російських викопних видів палива та ядерних технологій з європейської енергетики»,  — сказав Ярослав Демченков.

Окрім цього він звернув увагу на те, як Україна залишилась  відданою принципам енергетичного переходу та новій архітектурі енергетичної безпеки, незважаючи на війну, всі втрати та труднощі, з якими зіткнулися держава. Він також зауважив, що Україна зможе замінити російську федерацію як континентальний постачальник енергії.

«Маючи величезний енергетичний потенціал у відновлюваних джерелах енергії, Україна може замінити росію як континентальний постачальник енергії. І, на відміну від російської, ця енергетика не залишить у Європі ні вуглецевого, ні кривавого сліду», — заявив заступник міністра енергетики.

Ярослав Демченков під час конференції окреслив три шляхи якими Україна рухається в напрямку досягнення цілей «зеленого» переходу:

1. Це адаптація законодавства до acquis ЄС;

2. підвищення взаємозв’язку для повної інтеграції в енергетичний ринок ЄС;

3. ринковий дизайн для формування майбутньої національної енергетичної системи; перетворення України на європейський хаб чистих технологій.

Нагадаємо, що раніше міністр енергетики України Герман Галущенко зустрівся з директором Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) для обговорення візиту на окуповану росіянами Запорізьку атомну електростанцію, а також як вплинула катастрофа на Каховській ГЕС на безпеку ЗАЕС.

За словами Германа Галущенка, відвідування Запорізької АЕС представниками МАГАТЕ вітається, адже слід оцінити реальну ситуацію стану обладнання і систем управління ядерним об’єктом. Очільник міненерго додав, що питання безпеки ЗАЕС важливе не лише для України, а й всього континенту.

Своєю чергою генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі запевнив, що представники міжнародного агентства  докладуть максимум зусиль для забезпечення безпеки ЗАЕС та у наданні Україні допомоги з подоланням наслідків катастрофи на Каховській ГЕС.

Теги: Міністерство енергетики,Міністерство енергетики України,Міністр енергетики ,Міністр енергетики Герман Галущенко,Заступник міністра енергетики України Микола Колісник,Заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков
Мої відео