OnlyBrand

Уряд створив робочу групу з розробки національного енергетичного та кліматичного плану. Яка задача групи?

Уряд створив робочу групу з розробки національного енергетичного та кліматичного плану. Яка задача групи?
342558 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кабінет Міністрів України створив Міжвідомчу робочу групу (МРГ) з питань підготовки пропозицій та рекомендацій з розроблення Національного енергетичного і кліматичного плану під головуванням Першого віцепрем’єр-міністра України – Міністра економіки України Юлії Свириденко. 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

У пресслужбі зазначають, що до її складу також увійшли представники Офісу Президента, Міненерго, Міндовкілля, Мінагрополітики, Мінінфраструктури.

Яка задача новоствореної МРГ?

Створена МРГ має забезпечити координацію дій органів виконавчої влади щодо напрацювання пропозицій та заходів до зазначеного плану. 

 «Кліматична нейтральність і «зелений» перехід є основними принципами відновлення України. В найближчі роки розвиток енергетики, зокрема виробництво «зеленої» енергії для внутрішніх потреб та експорту до ЄС стане одним із пріоритетних напрямків розвитку української економіки. Окрім електроенергії Україна вироблятиме «зелений» водень, а відходи агропромисловості використовуватимуться для виробництва біометану. Зростання галузі також стимулюватиме виробництво необхідного обладнання та забезпечить «зелений» індустріальний перехід. Тому Національний енергетичний і кліматичний план України має стати частиною повоєнного відновлення країни», — заявила Юлія Свириденко.

За її словами, Кабінет Міністрів нещодавно прийняв нову Енергетичну стратегію України до 2050 року, яка враховує існуючі кращі практики. Міністерство енергетики України із залученням міжнародних експертів підготувало проєкт Національного енергетично-кліматичного плану України до 2030 року. Зараз доопрацьовується План дій післявоєнної відбудови та розвитку України на виконання Енергетичної стратегії до 2050 року.

Нагадаємо, що раніше Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко сказала: "Розмінування українських земель за кілька років, а не десятиліть - стане найкращою відповіддю агресору, який намагається вкрасти наше майбутнє і вбивати українців навіть після війни. Для цього ми маємо об’єднати зусилля всього цивілізованого світу"

Окрім політикині у зустрічі взяли участь  Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак,  Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець та Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

У своїй промові Юлія Свириденко нагадала, що  через військову агресію російської федерації Україна на сьогодні є найбільш замінованою країною світу — 174 тисячі квадратних кілометрів або третина території країни потребує перевірки на вибухонебезпечні предмети. 

Також вона заявила, що потенційне забруднення української землі мінами та іншими вибуховими речовинами – це небезпека для людей, тварин, ґрунтів, продуктів харчування та екосистем. За її словами,  до війни ці родючі землі були джерелом їжі для 81 мільйона людей. Нині ж вони не використовуються за призначенням. Тобто війна, розв’язана росією, підриває продовольчу безпеку світу і провокує поглиблення проблеми голоду.

Тому одне з екологічних завдань Формули миру Президента України Володимира Зеленського – розмінувати 80% потенційно забруднених територій та повернути туди повноцінне життя вже за 10 років. Саме таку амбітну мету поставив перед собою український Уряд. І для цього Україні потрібна потужна міжнародна підтримка. Юлія Свириденко закликала представників дипустанов долучитися до партнерів, які вже допомагають Україні в розмінуванні.

Мої відео