OnlyBrand

Понад 400 мільйонів грн Уряд виділив на відновлення житла. Кожна третя заявка — з Харківщини

Понад 400 мільйонів грн Уряд виділив на відновлення житла. Кожна третя заявка — з Харківщини
324984 ПЕРЕГЛЯДІВ

За програмою єВідновлення, Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, було виділено більше наж 400 мільйонів гривень на термінові ремонти. Фактично кожна третя заявка на відновлення житла – з Харківщини.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Віцепрем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков відвідав Харківщину. 

"Працювали вчора у Харкові. Разом з UNDP Ukraine / ПРООН в Україні, посольствами Данії, Естонії, Швеції, Франції, Польщі побачили наочно те, як можна підготувати місто до наступного опалювального сезону.

Потреба від міста та області зведена спільними силами місцевої, регіональної влади та Уряду і передана партнерам", — сказав Олександр Кубраков.

За його словами, у місті є багато прикладів розвитку більш сталої та стійкої муніципальної інфраструктури — оновлені котельні, забезпечені сучасною німецькою технікою, когенераційні установки приєднані до них і незамінні при блекаутах. У Харкові таких майже 20 – надані в рамках міжнародної технічної допомоги. Мережа когенераційних установок дозволяє містам мати безперебійне теплопостачання в умовах аварійних або планових відключень електроенергії.

Як розповів Олександр Кубраков, Північна Салтівка сьогодні та два роки тому — два різних міста. Від повного спустошення та руйнування – до обережного відновлення за програмою єВідновлення, Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Майже кожна третя заявка на відновлення житла надходить з Харківщини. Понад 400 мільйонів гривень вже перераховано на термінові ремонти.

"Водночас, на вулицях багато молоді, родини з дітьми. Вже робимо все можливе для 1,3 мільйона харків'ян, які не хочуть покидати своє місто всупереч цілям ворога", — сказав Віцепрем’єр-міністр з відновлення України.

Одним із символів цього мирного спротиву Олександр Кубраков називає побудовану за 5 місяців першу підземну школу. Навчальний заклад має 21 класну кімнату, їдальню та кімнату-трансформатор. Школа розрахована на 450 учнів в одну зміну. Найближчим часом діти зможуть відвідувати заняття тут.

На останок Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України висловив подяку представникам дипломатичних місій, урядових та неурядових організацій за сміливість бути тут і зараз з харків'янами. Він також зазначив, що регіон потребує не тільки фінансової та технічної підтримки, регіон потребує систем протиповітряної оборони і військової допомоги.

Окремо Олександр Кубраков подякував місцевій владі - меру Ігорю Терехову, голові обласної військової адміністрації – Олегу Синєгубову за повне персональне залучення до розв'язання проблем на Харківщині і співпрацю.

  • Нагадаємо, що раніше урядовий портал повідомляв про звіт RDNA3, за оцінкою якого у 2024 році Україна потребує близько 15 млрд доларів США на швидке відновлення. Утім, як зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко під час зустрічі з Адміністратором Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Єврокомісаром та очільником Казначейства Австралії Самантою Павер, ця цифра постійно зростає. 
  • Тож у цьому контексті ключову роль відіграє Багатостороння координаційна платформа донорів для України у консолідації зусиль міжнародних партнерів у процесі відновлення. Сергій Марченко також зазначив, що критична інфраструктура, зокрема енергосистема потребує надійного захисту від постійних загроз російських обстрілів. 
Мої відео